Balkan Ülkeleri Yerel Yönetimler İşbirliği Çalıştayı Gerçekleştirildi

21.03.2021

Balkan Ülkeleri Yerel Yönetimler İşbirliği Çalıştayı Gerçekleştirildi

Balkan Ülkeleri ile dostluk alanının pekiştirilmesi ve işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla, Cumhuriyet Halk Partisi’nin destekleri ve Kırklareli, Edirne, Tekirdağ ve Çanakkale Belediyelerinin öncü katılımları ile düzenlenen "Balkan Ülkeleri Yerel Yönetimler İşbirliği Çalıştayı", 18-19 Mart 2021 tarihlerinde Bolayır ve Tekirdağ merkezde gerçekleştirildi.

İki gün olarak düzenlenen etkinliklerde Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, çalıştayın ortak paydaş Belediye Başkanı olarak katılım gösterdi. Mehmet Siyam Kesimoğlu, çalıştay kapsamında konuk ettiği Kosova İpek Belediye Başkanı Gazmend Muhaxheri ile birlikte ilk olarak, 18 Mart Perşembe günü Gelibolu’ya bağlı Bolayır’da belediye başkanları, milletvekilleri, Balkan masası sorumluları ve Balkan ülkelerinden gelen misafirler ile bir araya geldi.

Mehmet Siyam Kesimoğlu, Türklerin Rumeli topraklarına geçişinin önemli bir simgesi olan Çimpe Kalesi’ne ev sahipliği yapan Bolayır’da, Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa ile Vatan Şairi Namık Kemal’in kabristanının yer aldığı alanı ayrıca ziyaret etti. Balkan Ülkeleri Yerel Yönetimler İşbirliği Çalıştayı’nın Bolayır buluşması, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ziyareti ve konuşmaları ile tamamlandı.

Tekirdağ’da Gerçekleşen Çalıştay’da Trakya ve Balkan Coğrafyası Bir Araya Geldi.

19 Mart Cuma günü Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen program, Tekirdağ’ın merkez Süleymanpaşa ilçesinde, başta Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere, Sırbistan, Kosova, Moldova, Makedonya, Romanya, Yunanistan ve Karadağ’dan belediye başkanları düzeyinde 17 katılımcı, Türkiye’den Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve Çanakkale il ve ilçe belediye başkanları ile balkan derneklerinin başkan ve temsilcileri dahil 183 kişi olmak üzere toplam 200 katılımcıyı bir araya getirdi.

İçinde bulunulan kontrollü sosyal hayat dönemi pandemi kuralları çerçevesinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, çalıştayın açılış konuşmalarını Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak sundu. Çanakkale ve Edirne Belediye Başkanlarının konuşmalarının ardından, Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu söz aldı.

Selanik göçmeni bir ailenin çocuğu olarak tüm değerli konuklarını selamlayan Mehmet Siyam Kesimoğlu, Balkan topluluklarının etnik ve dini kökenlerinin farklı olmasına rağmen huzur ve barış içerisinde yaşadıklarını, zamanla barış ve huzurun yerini baskı ve zulümlerin aldığını, yeniden ve hemen şimdi barışa ihtiyaç duyduğunu katılımcılarla paylaştı. Kesimoğlu konuşmasında, "Bu bilinçle, yan yana barış içerisinde, huzur içerisinde ve demokrasi kültüründe yaşamak istiyoruz. Gelişen teknolojiden, bilgi paylaşımından Balkan ülkelerindeki kardeşlerimizi yararlandırmak istiyoruz. Ancak bunun, kendi egemenlikleri altında olmasını istiyoruz" ifadesini kullanarak, çalıştayın bu amaca hizmet edeceği ümidini ifade eti.

Barış ortamını kendi özverileri ile kendi sınırları içerisinde kısmen de olsa başardıklarını aktaran Mehmet Siyam Kesimoğlu, "Kırklareli’nde her yerde yazar : Kırklareli’nde her renk özgürdür. Biz insanların inancına, etnik kökenine, siyasi görüşüne, diline ve rengine asla bakmayız. İnsan olmak gerekli ve yeterlidir" ifadelerini kullandı. Kesimoğlu ayrıca, büyük bir gururla Kırklareli’ne kazandırdıkları Atatürk Evi ve Ali Rıza Efendi Kültür Evi’nin Balkan coğrafyasında kültür ve turizm bakımından önemini vurguladı.

Balkan Ülkeleri Yerel Yönetimler İşbirliği Çalıştayı, Mehmet Siyam Kesimoğlu’nun da görüş ve önerileri ile katılım gösterdiği Gençlik, Eğitim ve Kültür İşbirliği Çalışma Grubu, Ekonomik İşbirliği Çalışma Grubu, Bilgi ve Tecrübe Paylaşım Çalışma Grubunun hazırladığı sonuç bildirgesi ile sona erdi.